|
Wpisał: Administrator
|
|
22.03.2007. |
Czarny kminek to inaczej czarnuszka (Niella sativa). Jest to roślina jednoroczna z rodziny jaskrowatych. Możemy spotkać się z różnymi gatunkami czarnego kminku, lecz jedynie „Niella sativa” posiada tak szczególne właściwości. Rośnie w Azji Mniejszej, ale uprawiana jest również w niektórych krajach Europy Środkowej. Osiąga wysokość do 50 cm. Ma białe lub bladobłękitne kwiaty i kwitnie od maja do września. Już w starożytności używano tej rośliny jako panaceum, czyli lek przeciwko wszystkim chorobom. Możemy spotkać się także z określeniem „złoto faraonów” gdyż czarny kminek posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Podobno już faraonowie w Egipcie wykorzystywali jego cenne właściwości. Największą popularnością cieszy się olej z czarnego kminku. Najczęściej wykorzystuje się czarny kminek rosnący w Egipcie. Głównym składnikiem oleju są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, dla utrzymania dobrego zdrowia. Zawiera także bogatą gamę olejków eterycznych. Olej z czarnego kminku ma z reguły złoty lub brązowy kolor, a w smaku jest lekko gorzkawy i intensywnie pachnie. Możemy go stosować wewnętrznie pijąc go codziennie o określonych ilościach, ale ma on również zastosowanie w kosmetyce. Olej z czarnego kminku jest zalecany osobom które mają problemy skórne, ponieważ poprawia jej wygląd, pomaga przy trądziku, grzybicach czy alergiach. Reguluje pracę układu trawiennego, może być także stosowany przez osoby cierpiące na chorobę wrzodową. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, stosowany jest przy zapaleniu oskrzeli, ponieważ ułatwia oddychanie. Możemy go używać dla oczyszczenia organizmu z toksyn, likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, reguluje poziom cukru we krwi. Dodatkowo chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za starzenie organizmu. Olej z czarnego kminku możemy stosować również do pielęgnacji włosów. Olej pozyskiwany jest przez mielenie nasion czarnego kminku a następnie jest tłoczony na zimno, przez co zachowuje swoje właściwości. Warto stosować olej z czarnego kminku ponieważ korzystnie wpłynie na stan naszego zdrowia, poprawi funkcjonowanie naszego organizmu.
|
|
Zmieniony ( 22.03.2007. )
|